Vaasan HO 22.12.1989 2247

Menettämisseuraamus - Rikoksen tuottaman hyödyn menettäminen

Maatilahallitus on kotieläintuotannon ohjaamisesta eräissä tapauksissa annettujen lakien (1080/81 ja 1011/84) rikkomista koskevassa jutussa vaatiessaan, että vastaaja tuomitaan menettämään valtiolle rikoksen tuottama taloudellinen hyöty, ottanut vähennyksenä huomioon vastaajan oman työn arvon (laskelmassaan katetuotto II).

Hovioikeus on katsonut, ettei se ollut sidottu maatilahallituksen vaatimukseen, koska taloudellinen hyöty tuomitaan menetetyksi viran puolesta. Koska rikoksen tuottama taloudellinen hyöty on tuomittava menetetyksi kokonaisuudessaan, hovioikeus ei siten harkitessaan taloudellista hyötyä ottanut vastaajan oman työn arvoa vähennyksenä huomioon (maatilahallituksen laskelmassa katetuotto I).

III-jaosto

Vastaaja pyysi valituslupaa Korkeimmalta oikeudelta.

Korkein oikeus myönsi valitusluvan.

Korkeimman oikeuden ratkaisu (LVT:3)

Vastaajan virheellistä käsitystä sikatalousyrityksensä laajuudesta on pidetty anteeksiannettavana erehdyksenä. Sen vuoksi Korkein oikeus on kumonnut hovioikeuden päätöksen ja jättänyt asian kihlakunnanoikeuden päätöksen lopputuloksen varaan.

(KKO, A:21.10.1991, D-R90/155, T:3355)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.