Vaasan HO 10.11.1989 1859

Rikokseen osallisuus - Rikoksen tekijä

A, B, C ja D olivat osakkaina yhtiössä, jonka kioskitoimintaa varten hankittua hirsirakennusta osakkaiden yhteisen suunnitelman mukaan ryhdyttiin pimeän aikaan siirtämään yleistä tietä pitkin kylän keskustaan. Vaikka rakennus oli ylileveä, kuljetukselle ei ollut hankittu lupaa. A ja B vetivät omistamillaan ja peräkkäin toisiinsa kytketyillä traktoreilla pyörien ja tukkien päällä olevaa rakennusta C:n ja D:n ajaessa henkilöautoilla kuljetuksen edessä ja takana varoittamassa muuta liikennettä. Polttoaineen loputtua B:n traktorista yhtiökumppanit jättivät yhteisymmärryksessä traktorit hirsirakennuksineen tielle siksi aikaa, kun B ja D lähtivät hakemaan lisää polttoainetta. E törmäsi omistamallaan ja kuljettamallaan henkilöautolla tien täyttäneeseen pimeään hirsirakennukseen, jolloin E:n kyydissä ollut F sai vammoja, joita ei voitu pitää vähäisinä.

C:n ja D:n katsottiin tekijäkumppaneina A:n ja B:n kanssa syyllistyneen yksin teoin tehtyihin liikenteen vaarantamiseen, liikennerikkomukseen ja ruumiinvamman tuottamukseen.

AjoneuvoA 36 § 3 AjoneuvoA 65 § 3 TLL 27 § 1 TLL 61 § 1 TLL 98 § TLL 103 § RL 21 10 § RL 5 1 § RL 7 1 §

I-jaosto

Lm 1987 s. 346 ss., Dan Frände D 1988 s. 63 ss., Raimo Lahti

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.