Turun HO 17.11.1989 1989/T 1023

Oikeudenkäyntimenettely - Oikeudenkäyntiedellytys - Haaste - Haasteen tiedoksianto

Kantaja oli ottanut yhteisen kirjallisen haasteen kolmea henkilöä vastaan. Haastetta ei ollut annettu tiedoksi A:lle ja B:lle ennen jutun ensikäsittelyä. Tällöin juttu oli kantajan pyynnöstä lykätty A:n ja B:n haastamista varten. Kantaja oli toimituttanut A:lle ja B:lle tiedoksi otteen kihlakunnanoikeuden ensikäsittelyn pöytäkirjasta, johon sisältyi alkuperäinen haastehakemus ja jutun ensikäsittelyyn annettu haaste.
Kantajan katsottiin antaneen haasteen laillisesti tiedoksi A:lle ja B:lle.

A ja B olivat olleet läsnä kihlakunnanoikeudessa asiamiehen edustamana. Asiamies ei ollut ennen pääasiaan vastaamista tehnyt väitettä siitä, ettei haastetta ollut annettu laillisesti tiedoksi A:lle ja B:lle. Koska haasteen tiedoksiantotapa ei ole sellainen oikeudenkäyntiedellytys, jonka oikeus on velvollinen ottamaan huomioon omasta aloitteestaan, kihlakunnanoikeuden ei olisi tullut jättää kannetta tutkimatta sillä perusteella, että kannetta ei ollut pantu vireille haasteen tiedoksiannosta säädetyssä järjestyksessä. Juttu palautettiin kihlakunnanoikeuteen.

Läsnä: Puotunen - Saarinen - Salonen Esittelijä: Tikka

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.