Helsingin HO 25.10.1989 1353

Kuittaus oikeudenkäynnissä

Kantaja (ostaja) oli vastaajan (myyjä) kanssa tekemänsä kaupan perusteella raastuvanoikeudessa vaatinut vastaajalta korvausta puutteista ja virheistä, joita oli ilmennyt rakennuksessa, jota kauppakirjan kohteena olevat osakkeet oikeuttivat hallitsemaan. Kantaja oli lisäksi vaatinut, että maksamaton kauppahinta, jonka hän oli edellä mainitun kauppakirjan nojalla velvollinen vastaajalle suorittamaan ja joka oli suurempi kuin hänen rakennuksen puutteiden ja virheiden perusteella vaatimansa määrä, käytetään kuittaukseen rakennuksen puutteista ja virheistä vaadittua suoritusta vastaan.
Raastuvanoikeus, joka velvoitti vastaajan suorittamaan kantajalle korvausta rakennuksen puutteiden ja virheiden johdosta, hyväksyi kuittausta koskevan vaatimuksen ja vahvisti kantajan kuittauksen jälkeen maksettavaksi jäävän loppukauppahinnan määrän. Hovioikeus, jossa vastaaja vaati raastuvanoikeuden päätöksen kumoamista siltä osin kuin kantajan kuittausvaatimus oli hyväksytty, katsoi, että kantajan maksettavan loppukauppahinnan määrä ei ollut sillä tavoin selvä ja riidaton, että rakennuksen puutteista ja virheistä maksettavaksi tuomittu korvaus olisi voitu kuitata sanottua saatavaa vastaan ja tällä perusteella hylkäsi kuittausvaatimuksen.

Halila: Saamisoikeuksien kuittauksesta 1961 s. 304 ss.

Läsnä: Jalonen - Niemelä - Lattunen (apuj.) Esittelijä: Seppo Ovaskainen

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.