Helsingin HO 13.12.1989 646

Tuomioistuimen toimivalta - Huoneenvuokra - Takaus

A oli sitoutunut omavelkaiseen takaukseen B:n C:ltä vuokraaman huoneiston kolmen kuukauden vuokrien maksamisesta. Asunto-oikeus oli velvoittanut A:n maksamaan C:lle B:n maksamatta jättämät kolmen kuukauden vuokrat. Hovioikeus katsoi, että koska A:n ja C:n välillä ei ollut huoneenvuokrasuhdetta vaan C:n kanne perustui takaussitoumukseen, oikeudenkäynnissä ei ollut kysymys huoneenvuokrasuhteesta johtuvasta riita-asiasta.
Asunto-oikeus ei siten ollut toimivaltainen käsittelemään asiaa. Sen vuoksi asia siirrettiin oikeudenkäymiskaaren 10 luvun 29 §:n 1 momentin nojalla raastuvanoikeuteen säännönmukaisessa kokoonpanossa käsiteltäväksi ilmoituksetta aloitettavassa käsittelyssä.

Ylöstalo: Takauksesta 1969 s. 108-109. 143-145 ja 181 Tirkkonen: Suomen siviiliprosessioikeus I 1974 s. 232, 481

Läsnä: Järvinen, Piira, Riikonen, Pohjola ja Kaarni Esittelijä: Iivonen

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.