Vaasan HO 15.07.1988 1164/88

Liikenteen vaarantaminen - Väistämisvelvollisuus - Pysäköintialue

A oli kuljettanut ajoneuvoaan pysäköintialueelle johtavaa väylää pitkin aikomuksin kääntyä oikealle pysäköintiruutujen välissä olevalle väylälle. Samaan aikaan B oli kuljettanut ajoneuvoaan pysäköintiruutujen välissä olevalla väylällä tarkoituksin ajaa suoraan pois tuolta väylältä. B oli lähestynyt mainittujen väylien risteystä A:n kulkusuuntaan nähden oikealta.
Risteyksessä ajoneuvot olivat törmänneet toisiinsa.

Pysäköintialueen tarkoituksenmukainen ja liikenteellisesti sujuva käyttö vaatii, että pysäköintialueelta poistuva ajaa ensin.
A oli laiminlyömällä väistää pysäköintialueelta poistuvaa ja häneen nähden oikealta tulevaa B:n kuljettamaa autoa jättänyt noudattamatta olosuhteiden edellytämän huolellisuuden ja varovaisuuden vahingon välttämiseksi. A katsottiin yksin syylliseksi yhteenajoon. (Ään.)

Eri mieltä oleva jäsen katsoi, että A:n ja B:n käyttämien ajoväylien erilaisen luonteen vuoksi B olisi ollut velvollinen väistämään A:n kuljettamaa ajoneuvoa. A:kin oli kuitenkin tästä huolimatta ollut velvollinen noudattamaan olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi aikoessaan kääntyä tuolle pysäköintiruutujen välissä olevalle väylälle.

Ks. KKO:n päätös n:o 583, A:10.2.1981 ja HelHO:n päätös n:o 2677, A:17.3.1987

III-jaosto
Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.