Vaasan HO 30.09.1988 1116/88

Syy-yhteys - Sovittelu

A oli pahoinpidellyt B:tä lyömällä tätä useita kertoja nyrkillä kasvoihin seurauksin, että B oli menettänyt tajuntansa ja tällä oli todettu aivovaltimon pullistuman puhkeaminen.

Lääkärinlausunnon mukaan B:llä todetun kaltaiset aivovaltimon pullistumat ovat sisäsyntyisiä eivätkä niiden kehittyminen ja puhkeaminen johdu vammasta. B:n aivovaltimon pullistuman puhkeamisen ajoittuminen tappelutilanteeseen oli johtunut todennäköisesti tappelutilanteeseen liittyneestä psyykkisen kiihtymyksen aiheuttamasta verenpaineen noususta. Lisäksi oli todennäköistä, että aivovaltimon pullistuma olisi puhjennut lähiaikoina ilman tappelutilannettakin.

B:n aivovaltimon pullistuman puhkeamisen ei katsottu johtuneen A:n tämän päähän kohdistamista iskuista. A:n katsottiin kuitenkin menettelyllään tuottamuksellisesti aiheuttaneen B:n psyykkisen kiihtymyksen ja siitä johtuneen B:n aivovaltimon pullistuman puhkeamisen.

Koska lääkärinlausunnon mukaan verisuonipullistuma olisi puhjennut todennäköisesti lähiaikoina ilman A:n menettelyäkin ja koska vahingon syynä oli siten myös ollut tekoon kuulumaton seikka, korvauksia soviteltiin vahingonkorvauslain 6 luvun 1 §:n nojalla kahteen kolmasosaan.

Ks. KKO:1950-II-240 ja KKO:1964-II-52 sekä KKO:1981- II-102

Routamo-Hoppu: Suomen vahingonkorvausoikeus, 1977, s. 232

Saxén: Skadeståndsrätt, 1975, s. 143

III-jaosto

Korkeimman oikeuden ratkaisu (LVT:3): Ei valituslupaa (päätös 19.1.1989 nro 0072).

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.