Helsingin HO 14.12.1988 1033

Kuittaus konkurssissa - Konkurssin päättyminen

A ja B olivat, ennen C:n konkurssiin asettamista antamiensa takaussitoumusten perusteella, joutuneet maksamaan C:n velkoja.
A:n ja B:n vaadittua vahvistettavaksi, että heillä oli oikeus käyttää näin syntyneet takaussaatavansa C:n konkurssipesällä heiltä olevien saatavien kuittaamiseen, RO oli hylännyt vaatimuksen, koska maksut olivat tapahtuneet vasta sen jälkeen, kun C:n konkurssissa oli annettu konkurssituomio ja siis konkurssin päättymisen jälkeen.

HO: Koska suoritukset olivat tapahtuneet ja kuittausvaatimus konkurssipesälle esitetty ennenkuin konkurssi oli konkurssisäännön 105 §:ssä tarkoitetulla tavalla lopullisesti selvitetty, A:lla ja B:llä oli oikeus käyttää saataviaan kuittaukseen.

Läsnä: Heikkilä, Hirvonen ja Hokkanen (apuj.) Esittelijä: Heikkonen

KKO: ei muutosta. Ks. KKO:1989:113

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.