Helsingin HO 30.08.1988 200

Perintökaari - Avioero - Lesken hallintaoikeus

A ja B oli tuomittu lainvoimaisesti avioeroon 8.10.1984. A oli kuollut 14.6.1985. Vaikka A:n ja B:n välillä ei ollut suoritettu ositusta ja he olivat muuttaneet avioeron jälkeen uudestaan asumaan yhdessä, ei B ole A:n kuollessa ollut tämän perintökaaren 3 luvussa tarkoitettu puoliso, eikä hänellä ole saman luvun 1a §:n 2 momentista ilmenevää lesken oikeutta saada pitää jakamattomana hallinnassaan A:n ja B:n yhteisenä kotina avioliiton aikana ja sen jälkeen käytettyä asuntoa. Asunnon hallintaan oikeuttavat osakkeet määrättiin pesänjakajan esityksestä myytäviksi jaon aikaansaamiseksi.

Saarenpää: Havaintoja puolison perintöoikeudesta toisen puolison kuoltua rintaperillisittä (teoksessa Puolisoiden omaisuuden ositus ja perinnönjako. 1984. ss. 208)

Aurejärvi: Avioliittolain 103 §:n 2 momentin tulkinnasta (teoksessa Avioliiton varallisuusoikeudellisia kysymyksiä. 1982. s. 61)

Läsnä: Ojantakanen, Varjotie ja Hänninen (apuj.) Esittelijä: Mynttinen

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.