Helsingin HO 04.11.1987 211-223

Huoneenvuokra - HVL:n soveltamisala

Kantajat vaativat vahvistettavaksi, ettei vuokranantajan ilmoittama vuokrankorotus ollut laillinen, koska sitä ei ollut vahvistettu asunto-oikeudessa HVL:n edellyttämällä tavalla.

Asunto-oikeus jätti kanteen tutkimatta, koska kysymyksessä oli huoneen luovuttamisen asunnoksi sekä asukkaiden ravinnon, puhtauden, sairaanhoidon ja muun sosiaalisen toiminnan sisältävä hoitosopimus, johon ei sovelleta HVL:a.

Hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että asuminen vastaajayhdistyksen ylläpitämässä rintamaveteraanien Kuusikodissa perustuisi vuokrasopimukseen. Asunto-oikeuden tarkoittamien hoitosopimusten pääasiallisena sisältönä olivat asunto-oikeuden mainitsemat palvelut sekä terveydenhoito ja kuntoutus eli monipuolinen ja asunnon luovuttamista pitemmälle ulottuva huolenpito asukkaista. Näihin sopimuksiin perustuviin kuukausimaksuihin ei siten ollut sovellettava huoneenvuokralakia.

Läsnä: Jalonen, Mäki, Vihuri (apuj.), Pohjola (asiant.) ja Kaarni (asiant.) Esittelijä: Lemström

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.