Vaasan HO 16.10.1986 853/86

Oikeustoimen päättäminen - Vahingonkorvaus - Sopimussuhteesta johtuva korvausvelvollisuus - Yleiset sopimusehdot

Suomalainen urheiluseura oli alkuvuodesta tehnyt ruotsalaiselta matkatoimistolta alustavan tilauksen viikon kestävästä harjoitus- ja kilpailuleirimatkasta Ruotsiin. Matkan oli määrä alkaa 5.4. Matkatoimiston 25.1. lähettämää laskua ilmoittautumismaksusta urheiluseura ei ollut maksanut, mutta se oli 26.3. lähettänyt matkatoimistolle telex-sanoman, jossa se oli nimeltä mainiten ilmoittanut 25 pelaajan lähtevän matkalle.
Matkatoimisto oli heti sen jälkeen ryhtynyt järjestämään matkaa.
Urheiluseura ei ollut kuitenkaan matkaan lähtenyt. Matkatoimiston vaadittua korvausta matkanjärjestelyistä urheiluseura katsoi, että sopimusta matkasta ei yleisten matkaehtojen mukaan ollut syntynyt, kun urheiluseura ei ollut maksanut ilmoittautumismaksua.

Hovioikeus katsoi, että urheiluseuran tarkoituksena oli telexsanomalla ollut lopullisesti ja sitovasti ilmoittaa matkaan lähtijät. HO totesi, että asianosaisten välille oli syntynyt matkaa koskeva sopimus. Koska urheiluseura oli yksipuolisesti rikkonut sopimusta, se oli velvollinen korvaamaan matkatoimiston vahingon. Kun tarkempaa selvitystä ei ollut vahingon määrästä, se oli harkittu yleisesti käytännössä olevien ja tunnettujen matkaehtojen mukaiseksi.

Ks. Ramberg, Jan: Allmän avtalsrätt. Del I, Stockholm 1986.

V-jaosto
Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.