Itä-Suomen HO 12.12.1985 1886/84

Välttämätön prosessinyhteys - Kantajan myötäpuolen kuuleminen

A:n ja B:n yhdessä ostettua C:ltä eräitä kiinteistöjä A yksin vaati KO:ssa C:tä vastaan ajamassaan kanteessa korvausta väittämästään kiinteistönkaupan ehtojen ja sen yhteydessä tehdyn sopimuksen vastaisesta C:n menettelystä aiheutuneesta vahingosta. B, jota tosin ei ollut haastettu juttuun kuultavaksi, oli kuitenkin oikeuteen saapuville tulleena ilmoittanut yhtyvänsä kanteeseen. KO jätti kanteen tutkimatta, koska se perustui A:n ja B:n sekä C:n väliseen kauppakirjaan ja koska kantajana oli vain A eikä hän ollut haastanut B:tä jutussa kuultavaksi.

HO palautti jutun, koska B oli yhtynyt A:n kanteeseen eikä KO:n siten olisi mainitsemillaan perusteilla pitänyt jättää kannetta tutkimatta.

Ks. (Vrt.) Tirkkonen: Suomen siviiliprosessioikeus I, 1974, s. 413-417.

Ks. Kyläkallio: Määräosainen yhteisomistus, 1965, s. 263-269.

Vrt. PK 18 luku 2 § 2.

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.