Itä-Suomen HO 01.04.1982 TU-780/81
- Asiasanat
- Vahingonkorvaus, Tuotevastuu, Ruokamyrkytys
- Hovioikeus
- Itä-Suomen hovioikeus
- Tapausvuosi
- 1982
- Antopäivä
- Ratkaisunumero
- TU-780/81
A oli ruokaillut B:n omistaman hotellin ravintolassa ja saanut ruokailun yhteydessä tarjotun kielen sisältämästä bakteerista ruokamyrkytyksen. Koska kysymyksessä oleva keitetty kieli oli valmistettu yleisesti hyväksyttyä valmistustapaa noudattaen ja sen jälkeen säilytetty asianmukaisesti ravintolan keittiön kylmiössä tarjoiluun saakka eikä ulkonaisesti ollut mahdollista todeta kielen käyneen syötäväksi kelpaamattomaksi bakteerien kehittämän myrkyn takia, A:n saaman ruokamyrkytyksen ei voitu katsoa aiheutuneen ravintolan keittiöhenkilökunnan virheestä tai laiminlyönnistä. Sen vuoksi ja kun ei myöskään voitu katsoa, että B ravintolan pitäjänä olisi tuottamuksesta riippumattomassa vastuussa terveyttä vain vähäisesti vaarantavista ruokamyrkytystapauksista, B vapautettiin velvollisuudesta suorittaa A:lle korvausta ruokamyrkytyksen aiheuttamasta kivusta ja särystä. (Ään.)
KKO:n tuomio n:o 970, A:10.4.1981 (ks. LM 1981, s. 482)
Aaltonen: Irtaimen kauppa, 1978, s. 5-7, 147-154
Godenhielm: Sopimusoikeuden oppikirja I, 1975, s. 131- 132
Heikonen - Aaltonen: Irtaimen kauppa, 1958, s. 165,
167, 175-177
Saxén: Några synpunkter på säljarens ansvar för skada härrörande av skadebringande egenskaper hos köpegodset, JFT 1962, s. 269-277
KKO:n ratkaisu:
Päätös n:o 3586, A:3.9.1982: ei valituslupaa