Itä-Suomen HO 30.12.1980 PÄ-1773/80

Noutokustannukset

Syytetyt olivat olleet esteettä poissa jutun ensimmäisestä ja toisesta käsittelytilaisuudesta. Kolmanteen käsittelytilaisuuteen heidät oli toisessa käsittelyssä julistetun välipäätöksen mukaisesti syyttäjän toimesta omalla kustannuksellaan noudettu (Helsingistä Ilomantsiin). Syyttäjän vaadittua kummankin syytetyn velvoittamista kohdaltaan valtiolle korvaamaan noutokustannuksina 168,40 mk KO oli samalla, kun toinen syytetyistä oli tuomittu 4 päiväsakkoon ja toinen jätetty rangaistukseen tuomitsematta, jättänyt noutokustannukset valtion vahingoksi noudettujen maksukyvyttömyyden perusteella.

Noudetut olivat varattomia ja työttömiä, iältään 16- ja 19- vuotiaita.

HO ei katsonut korvausvelvollisuutta kohtuuttomaksi ja velvoitti noudetut korvaamaan vaaditut noutokustannukset valtiolle.

OK 12 luvun 23 §

Laki valtion varoista maksettavista todistelukustannuksista 16 § 2

Ks. KKO:1977-II-72.

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.