Helsingin HO 30.07.1975 135

Huoneenvuokra - Huoneenvuokrasuhteen olemassaolo

A on Helsingin AO:ssa kertonut, että hän oli elokuussa 1973 vuokrannut B:ltä asunnokseen tämän omakotitalosta kellarihuoneen 150 mk kuukausivuokrasta ja asunut siinä elokuuhun 1974 saakka. B, joka ei ollut laillisessa järjestyksessä irtisanonut A:n vuokrasopimusta päättymään, oli omavaltaisesti ottanut häneltä asunnon avaimet ja estänyt A:n pääsyn asuntoonsa. A on sen vuoksi vaatinut B:n velvoittamista suorittamaan hänelle erinäisiä korvauksia. B:n kerrottua, että hän oli säälistä ottanut asunnottomaksi joutuneen A:n asumaan kellaritilaan kunnes A löytäisi uuden asunnon, AO on tuomiossaan 23.10.1974 lausunut jääneen näyttämättä, että B olisi luovuttanut huoneen A:n yksinomaiseen käyttöön vastiketta vastaan niin, että A olisi hallinnut huonetta vuokrasopimuksen nojalla, ja sen vuoksi hylännyt kanteen.

A haki muutosta.

HO: Niistä olosuhteista, joissa A oli kellarihuonetta hallinnut, kävi ilmi, että A:n ja B:n välille oli syntynyt vuokrasuhde ja että B oli ilman laillista irtisanomista omavaltaisesti häätänyt A:n asunnostaan. Sen vuoksi HO velvoitti B:n suorittamaan A:lle korvauksia.

Läsnä: af Hällström - Seppälä - Nikula - Wiias - Pohjola

ES.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.