Helsingin HO 24.09.1975 127

Huoneenvuokra - Huoneenvuokrasuhteen olemassaolo

Vuokranantaja A on Helsingin AO:ssa vaatinut hänen huoneistossaan asuneen B:n velvoittamista muuttamaan, koska hän oli tehnyt vuokrasopimuksen B:n sisaren kanssa, joka oli jo muuttanut pois. B on väittänyt, että hän oli vuodesta 1960 asunut huoneistossa yhdessä vuoron perään veljensä ja sisarensa kanssa sekä sisaren muutettua pois vuodesta 1973 yksin. A oli ollut tietoinen tästä ja vuokra oli maksettu sen nimissä, joka kulloinkin oli asunut huoneistossa.

AO on tuomiossaan 24.2.1975 katsonut A:n ja B:n välille syntyneen vuokrasuhteen, koska B oli vuodesta 1973 asunut huoneistossa ja maksanut siitä vuokraa.

A haki muutosta.

HO: Koska A:n oli katsottava huoneiston vuokralle antaessaan hyväksyneen sen, että B:n sisarukset, joiden opiskelija-asuntona huoneisto ilmeisesti oli ollut, saivat keskenään sopia, kuka heistä kulloinkin käytti huoneistoa asuntonaan,eikä sillä seikalla, kenen heistä nimiin vuokrasopimus oli muodollisesti tehty, niin ollen ollut sellaista merkitystä, etteikö B:tä, joka AO:n toteamin tavoin oli viimeksi hallinnut huoneistoa ja maksanut siitä vuokran, olisi pidettävä vuokralaisena.
HO jätti tämän vuoksi ratkaisun AO:n tuomion lopputuloksen varaan.

Läsnä: af Hällström - Seppälä - Multia - Wiias - Pohjola

Eri mieltä olivat jäsenet Wiias ja af Hällström, jotka katsoivat jääneen näyttämättä, että A:n ja B:n välille sen kautta, että B oli maksanut vuokran omissa nimissään A:lle ja A ottanut sen vastaan, olisi syntynyt vuokrasopimus, minkä vuoksi ja kun B ei ollut esittänyt muutakaan perustetta asumiselleen huoneistossa, he velvoittivat B:n muuttamaan.

ES.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.