Helsingin HO 31.07.1975 117

Huoneenvuokra - Huoneenvuokrasuhteen olemassaolo - Vuokraoikeuden siirto

Asunto-osakeyhtiö oli vuokrannut huoneiston eräälle liikkeelle. Liikkeen omistaja oli vuokrannut huoneiston edelleen A:lle, jonka kanssa hän tuolloin seurusteli. A oli asunut huoneistossa yhdessä äitinsä kanssa. Kun A muutti pois huoneistosta liikkeen omistaja irtisanoi vuokrasopimuksen. Yhtiö on Helsingin AO:ssa vaatinut A:n äidin B:n velvoittamista muuttamaan huoneistosta, koska yhtiön ja B:n välillä ei ollut vuokrasuhdetta.

AO on tuomiossaan 11.3.1975 hyväksynyt kanteen, koska B ei hallinnut huoneistoa vuokrasopimuksen nojalla.

B haki muutosta.

HO: A oli suullisesti sopinut yhtiön isännöitsijän kanssa huoneiston vuokraamisesta ja oli asunut siellä äitinsä kanssa 1.2.1973 lukien maksaen vuokran yhtiölle. Kun yhtiön ja liikkeen, johon A ei ollut työsuhteessa, mutta jonka omistajan kanssa hän seurusteli, välisen vuokrasopimuksen tarkoituksena oli katsottava olleen vain liikkeen omistajan sitoutuminen A:n ohella vastuuseen vuokrasta, HO totesi A:n hallinneen huoneistoa suullisen vuokrasopimuksen nojalla päävuokralaisena.
Edelleen HO katsoi, että A oli yhtiön tieten 1.1.1975 muuttanut huoneistosta jä jättänyt sen äitinsä hallintaan yhtiön hyväksymättä äitiä päävuokralaiseksi. Koska A:lla HVL 9 §:n 2 momentin nojalla oli oikeus siirtää asuinhuoneiston vuokraoikeus äidilleen ja yhtiön oli katsottava voivan tyytyä äitiin vuokralaisena, HO hylkäsi kanteen.
Läsnä: af Hällström - Seppälä - Multia - Wiias - Pohjola

ES.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.