Helsingin HO 04.09.1974 68

Huoneenvuokra - Vuokrasopimuksen irtisanominen - Irtisanomisen peruste - Erittäin painava syy irtisanomisperusteena

Asuntoyhtiö A on osakeyhtiö B:tä vastaan ajamassaan kanteessa Helsingin RO:ssa kertonut, että se oli irtisanonut B:lle vuokraamaansa asuinhuoneistoa koskevan vuokrasopimuksen päättymään ilmoittaen irtisanomisen perusteeksi, että huoneisto tarvittiin asuntoyhtiön käyttöön sauna-, pesuhuone- ja uima-allastiloiksi.
Tämän vuoksi A on vaatinut vuokrasuhteen lakkaamisen toteamista.

RO on päätöksessään 13.11.1973 lausunut, että A:n oli katsottava tarvitsevan asuinhuoneiston yleisenä tilana käytettäväksi ja että tätä seikkaa oli pidettävä HVL 37 §:n 2 momentissa tarkoitettuna erittäin painavana syynä vuokrasopimuksen irtisanomiseen. Sen vuoksi RO on velvoittanut B:n muuttamaan huoneistosta.

B haki muutosta.

HO: Koska asuntoyhtiö ei tarvitse ko. asuinhuoneistona vuokraamaansa huoneistoa omaan käyttöön asuntona tai elinkeinon harjoittamiseen vaan sauna-, pukuhuone- ja uima-allastiloiksi ja kun ei ole näytetty, että tällaisia tiloja välttämättä tarvitaan talon asukkaiden käyttöön, eikä irtisanomiselle ilmoitettua perustetta näin ollen voida pitää HVL 37 §:n 2 kohdassa tarkoitettuna syynä, kanne hylättiin.

Läsnä: af Hällström - Leistén - Nikula - Wiias - Pohjola

Eri mieltä oleva jäsen Leistén katsoi, ettei ollut syytä muuttaa RO:n päätöstä.

ES.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.