Vaasan HO 08.02.1972 299/71

Kanne - Kanteen muuttaminen - Asumusero

A oli miehellensä B:lle toimituttaminsa haastein kihlakunnanoikeudessa vaatinut heidän avioliittonsa julistamista puretuksi B:n tekemän aviorikoksen perusteella, minkä jälkeen A oli juttua kihlakunnanoikeudessa käsiteltäessä eri haastetta ottamatta vaatinut saman perusteen nojalla A:n ja B:n tuomitsemista avioeron asemesta asumuseroon. Koska B oli haastettu vastaamaan vain avioerokanteeseen ja A oli oikeudenkäynnin aikana luopunut avioerokanteestaan sekä muuttanut kanteensa ilman eri haastetta ja avioliittolain tarkoittamaa asumuseroedellytystä asumuserokanteeksi, kihlakunnanoikeus on jättänyt kanteen tutkimatta.

Koska AL:n 70 §:n 2 momentin mukaan puolisot voidaan tuomita avioeron sijasta asumueroon toisen puolison tekemän aviorikoksen perusteella, eikä se seikka, että A oli juttua kihlakunnanoikeudessa käsiteltäessä eri haastetta ottamatta vaatinut A:n ja B:n tuomitsemista avioeron sijasta asumuseroon käsittänyt kanteen luvatonta muuttamista, hovioikeus palautti jutun kihlakunnanoikeuteen.

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.