Vaasan HO 11.10.1968

Asian käsittely oikeudessa - Kyselyoikeus - Kyselyvelvollisuus

X:n vaatiessa kihlakunnanoikeudessa A:n ja edesmenneen B:n välisen avioehtosopimuksen julistamista mitättömäksi kihlakunnanoikeus oli päätöksellään, katsoen, ettei X ollut haastehakemuksessaan ilmoittanut niitä seikkoja, joihin hän perusti vaatimuksensa, jättänyt kanteen tutkimatta.

Hovioikeus, joka tosin havaitsi, ettei jutussa käynyt selville, oliko X:llä oikeudellinen tarve kanteensa ajamiseen, katsoi, että kihlakunnanoikeuden puheenjohtajan olisi tullut oikeudenkäymiskaaren 14 luvun 1 §:n 1 momentin mukaisesti kyselyoikeuttaan käyttämällä selvittää mainittu kysymys, ja kun haastehakemuksessa oli ilmoitettu ne seikat, joihin X perusti vaatimuksensa, eikä kihlakunnanoikeuden näin ollen olisi tullut jättää kannetta tutkimatta, palautti jutun kihlakunnanoikeuteen.

Samoin VaaHO:n päätös D:VD1962/96, A:7.9.1962

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.