Vaasan HAO 30.12.2014 14/0523/1

Ylikuormamaksu - Kuorman painon määräytyminen - Kuljetustehtävän antaja - Virheellinen tieto - Ylikuormamaksun alentaminen/poistaminen

Diaarinumero: 00973/14/7513
Taltionumero: 14/0523/1
Antopäivä: 30.12.2014

Kuljetusliikkeelle oli määrätty 2 080 euron suuruinen ylikuormamaksu 7 230 kg:n ylikuormasta. Kuljetuksen tilaaja oli luovuttanut kuljetusliikkeelle alkuperäisen 1970-luvulta olevan betonielementin tekniset tiedot sisältävän tyyppikilven, jonka perusteella ajoneuvoyhdistelmälle lastattu kuorma oli mitoitettu. Kilven mukainen paino oli poikennut kuljetuksen tilaajan edustajan esittämistä tiedoista. Kuljetustehtävän antajan annettua ristiriitaisia tietoja lastin painosta, olisi kuljetusliikkeen tullut varmistua kuorman painosta ja kun näin ei ollut tapahtunut, oli ylikuormamaksu määrättävä kuljetusliikkeelle. Sen selvityksen perusteella, mikä asiakirjoissa on ylikuorman aiheutumisesta, on ylikuorman kuljettamisen kuitenkin katsottava siinä määrin johtuneen olosuhteet huomioon ottaen anteeksiannettavasta huomaamattomuudesta tai siihen verrattavasta muusta erityisestä syystä, että hallinto-oikeus ylikuormamaksusta annetun lain 8 §:n 3 momentin nojalla harkitsi oikeaksi poistaa ylikuormamaksun 1 000 euroa ylittävältä osalta.

Asia on ratkaistu hallinto-oikeuden koko jaoston istunnossa. Asiassa on äänestetty.

Laki ylikuormamaksusta 4 §, 5 § ja 8 § 3 mom

Asetus ylikuormamaksusta 6 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.