Vaasan HAO 22.11.2011 11/0539/3

Henkilökohtainen tulo vai elinkeinotulo - Kirvesmies - Perustajaosakas - Kiinteistösijoitus - Vuokratulo - Luovutusvoitto

Diaarinumero: 00584/10/8103
Taltionumero: 11/0539/3
Antopäivä: 22.11.2011

Kirvesmies X oli rakentanut ainoana perustajaosakkaana vuosina 1999 - 2002 kaksi rivitaloa ja yhden paritalon, joiden osakekannan hän omisti kokonaisuudessaan. Taloja ei ollut rakennettu myyntitarkoituksessa eikä uusia huoneistoja ollut rakennettu enää vuoden 2002 jälkeen. X luovutti vuonna 2007 neljän huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet. Asunnot olivat olleet valmistumisestaan lähtien vuokrattuina 5 vuotta 10 kuukautta - 6 vuotta 5 kuukautta. X:n tulot vuodesta 1996 lähtien olivat kertyneet ainoastaan vuokratuloista. X ei ollut pitänyt toiminnastaan kirjanpitoa. Säännönmukaisessa verotuksessa luovutusvoitto oli verotettu X:n elinkeinotoiminnan tulona.

Hallinto-oikeus katsoi, että toiminnassa oli ollut kyse sijoituksesta kiinteään omaisuuteen tuoton saamiseksi vuokratuoton ja luovutusvoiton muodossa. Tällaista sijoittamista ei ole perusteltua pitää elinkeinotoimintana vastoin verovelvollisen omaa käsitystä.

Hallinto-oikeus, omaisuuden pitkäaikaisen vuokra-ajan huomioon ottaen, kumosi oikaisulautakunnan päätöksen sekä säännönmukaisen verotuksen ja palautti asian verovirastolle verotuksen uudelleen toimittamista varten siten, että osakkeiden luovutuksista saatu tulo verotetaan tuloverolain luovutusvoiton verottamista koskevien säännösten mukaisesti.

Laki elinkeinotulon verottamisesta 1, 2 ja 53 §
Tuloverolaki 45 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.