Turun HAO 09.11.2011 11/0726/3

Elinkeinotulon verotus - Elinkeinotoiminnan tulolähde - Puolisot - Jaettava yritystulo - Ansiotulo-osuus - Tappion vähentäminen

Diaarinumero: 02196/10/8101
Taltionumero: 11/0726/3
Antopäivä: 9.11.2011

Ratkaistavana oli kysymys, oliko elinkeinoharjoittaja A:lla oikeus vähentää omasta elinkeinotoiminnasta aiheutunut tappio hänelle yrittäjäpuolisona jaetusta, puolisoiden yhdessä harjoittaman yrityksen yritystulosta.

A oli harjoittanut kosmetiikan myyntitoimintaa, josta toiminnasta oli aiheutunut tappiota. A ja hänen puolisonsa olivat harjoittaneet moottoriajoneuvojen huoltoa ja korjausta. Tuon elinkeinotoiminnan yritystulon ansiotulo-osuus oli jaettu puolisoiden kesken puoliksi molemmille. Koska sekä puolisoiden yhteisen yrityksen elinkeinotoiminta että A:n itsenäisesti harjoittama toiminta kuuluivat elinkeinotoiminnan tulolähteeseen, A:n oman elinkeinotoiminnan verovuoden tappio voitiin vähentää hänelle jaetusta yritystulosta.

Äänestys 2 - 1

Vähemmistöön jääneen jäsenen äänestyslausunto:

Puolisoiden erillisverotus huomioon ottaen ei voida katsoa, että A:lle hänen puolisonsa harjoittamasta elinkeinotoiminnasta jaettu tulo-osuus kuuluu samaan tulolähteeseen A:n itse harjoittaman elinkeinotoiminnan kanssa siitäkään huolimatta, että tuo tulo-osuus on verotettu hänen elinkeinotoiminnasta saamanaan tulona. Näin ollen A:n oman elinkeinotoiminnan tappiota ei voida vähentää tuosta tulo-osuudesta.

Tuloverolaki 14 § 1 ja 2 mom
Tuloverolaki 30 § 1 mom
Tuloverolaki 119 § 1 ja 2 mom
Laki elinkeinotulon verottamisesta 1 §
Laki elinkeinotulon verottamisesta 2 §

KHO:n päätös 15.8.2013 taltionumero 2528, hallinto-oikeuden päätöstä ei muuteta.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.