Turun HAO 31.03.2011 11/0217/2

Sosiaalihuollon asiakasmaksu, palveluasuminen, maksukyky, rahastotalletus

Diaarinumero: 00142/11/6114
Taltionumero: 11/0217/2
Antopäivä: 31.3.2011

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista säädetyn lain 1 §:n (asiakasmaksulaki) mukaan kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan peritä maksu palvelun käyttäjältä, jollei lailla toisin säädetä. Maksu voidaan periä henkilön maksukyvyn mukaan.

Kaupunki K:n vahvistamien maksuperusteiden mukaan palveluasumisen asiakasmaksu määräytyy asukkaan nettotulojen perusteella.

Määrättäessä A:lle palveluasumisen asiakasmaksua vuodelle 2010 oli tulona otettu huomioon A:n X-pankissa olleen rahastotalletuksen vuoden 2009 markkina-arvon laskennallinen lisäys. Kyseessä oli kasvurahasto, jossa osuuden omistaja sai osuudestaan mahdollisesti kertyneen tuoton vasta sen myytyään. Näin ollen, asiakasmaksulain mainittu säännös ja K:n vahvistamat maksuperusteet huomioon ottaen rahaston markkina-arvon kasvu ei ollut sellaista tuloa, joka oli voitu ottaa huomioon A:n maksukykyyn vaikuttavana tulona asiakasmaksua määrättäessä.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 1 §
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 2 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.