Turun HAO 08.02.2011 11/0055/3

Vuokratulon verotus - rahoitusvastike - osakkeiden hankintameno

Diaarinumero: 00661/10/8101
Taltionumero: 11/0055/3
Antopäivä: 8.2.2011

A oli toukokuussa ostanut asunto-osakeyhtiön osakkeet ja tehnyt toimeksiannon huoneiston vuokraamiseksi sekä heinäkuusta alkaen vuokrannut huoneiston. A oli kahden päivän kuluttua omistusoikeuden siirtymisestä maksanut asunto-osakeyhtiölle huoneistoon kohdistuneen runsaan tuhannen euron velkaosuuden. Asunto-osakeyhtiö oli aikanaan ottanut velan parvekkeiden perusparannukseen. Oikaisulautakunta oli hylännyt A:n vaatimuksen velkaosuuden vähentämisestä vuokratulosta.

Hallinto-oikeus totesi, että A oli asunto-osakkeiden kaupan yhteydessä ottanut vastatakseen osakkeisiin kohdistuneen velkaosuuden ja maksanut sen heti saatuaan osakkeet omistukseensa. Oli ilmeistä, että velkaosuus oli vaikuttanut osakkeiden kauppahintaan. Velkaosuus oli siten tässä tilanteessa osa osakkeiden hankintahintaa eikä sitä voitu pitää vuokratulon hankkimisesta tai säilyttämisestä aiheutuneena menona. Velkaosuuden suuruudella tai sillä, miten suoritus oli käsitelty yhtiön kirjanpidossa, ei ollut asiassa merkitystä.

Verovuosi 2006

Tuloverolaki 54 § 1 mom

Äänestys 2 - 1

Eri mieltä olleen jäsenen ja esittelijän eriävä mielipide

Eri mieltä ollut jäsen olisi hyväksynyt valituksen ja todennut, että A:n vastatakseen ottama, vielä maksamatta ollut pienehkö velkaosuus olisi yhtiön tulouttamana pääomavastikkeenakin maksettuna tullut vuokratulosta vähennetyksi lyhyen ajan kuluessa. A:lla oli siten oikeus vähentää vastike vuokratulosta jo maksuvuonna, vaikka hän oli maksanut velan heti kertasuorituksena.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.