Kuopion HAO 02.11.2011 11/0387/3

Tieliikenne - Ajokielto - Väliaikainen ajokielto - Poliisi - Poliisimies - Ajokiellon voimassa pitäminen - Toimivalta - Hallintopäätös - Käräjäoikeus - Hallinto-oikeus - Törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen

Diaarinumero 01522/11/7501
Taltionumero 11/0387/3
Antopäivä 2.11.2011

Poliisimies oli määrännyt A:n ajokorttilain 70 §:n 1 momentin 2 kohdan nojalla väliaikaiseen ajokieltoon ja ottanut A:n ajokortin haltuunsa, kun oli syytä epäillä A:n syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Poliisilaitos oli päätöksellään ajokorttilain 72 §:n 1 momentin nojalla pitänyt voimassa poliisimiehen määräämän väliaikaisen ajokiellon. Törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista koskevassa asiassa ajokiellosta päättäminen kuuluu, kun otetaan huomioon ajokorttilain 70 §:n 1 momentin 2 kohta ja 72 §:n 1 momentti sekä myös 72 §:n 2 ja 4 momentti, käräjäoikeuden toimivaltaan. Poliisimiehen määräys väliaikaisesta ajokiellosta, jonka poliisilaitos oli päätöksellään pitänyt voimassa, on voimassa käräjäoikeuden ratkaisuun saakka, jollei sitä ole aikaisemmin määrätty päättymään. Ajokieltoa koskevaa asiaa ei ollut poliisimiehen väliaikaisella määräyksellä eikä poliisilaitoksen päätöksellä ratkaistu hallintolainkäyttölain 5 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla. Tämän vuoksi hallinto-oikeus jätti toimivaltaansa kuulumattomana tutkimatta A:n valituksen poliisilaitoksen väliaikaista ajokieltoa koskevasta päätöksestä.

Asian ovat ratkaisseet hallinto-oikeustuomarit Jaana Malinen, Pirjo Salesvuo ja Mirjami Paso. Asian esittelijä Anne Korvenmäki.

Ks. KHO 6.5.2011/1227 (lyhyt ratkaisuseloste)

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.