Kuopion HAO 07.06.2011 11/0335/1

Ennakkoperintä - Ennakonpidätys - Työnantajan sosiaaliturvamaksu - Palkka - Työnantajalta saatu lahja - Kunto- ja virkistysloma - Merkkipäivälahja - Palvelusvuosilahja

Diaarinumero 02946/10/8108
Taltionumero 11/0335/1
Antopäivä 7.6.2011

Asiassa oli kysymys siitä, oliko kaupungin toimitettava ennakonpidätys ja maksettava työnantajan sosiaaliturvamaksu erilaisista merkkipäivien mukaisista muistamisista 100 ja 200 euron arvoisilla lahjakorteilla sekä 200, 240, 280 tai 320 euron avustuksilla kunto- ja virkistyslomiin.

Lahjakortit oikeuttivat työntekijän valitsemaan itselleen mieluisen lahjan tietystä laajasta kategoriasta. Lahjakortteja ei siten oltu yksilöity tiettyä työnantajan valitsemaa lahjan ostoa varten.

Kaupunki ei järjestänyt kunto- ja virkistyslomia, vaan ainoastaan hakemuksesta avusti tiettyä osaa henkilökunnasta maksamalla avustuksen suoraan kylpylälle, kuntoutuslaitokselle, tilaisuuden järjestäjälle tai matkatoimistolle. Kaupungin myötävaikutus rajoittui siten työntekijän valitseman paikan hyväksymiseen ja avustuksen maksamiseen. Avustuksen saajalla oli tällöin laaja mahdollisuus vaikuttaa siihen, missä hän lomansa viettää.

Lahjakorteista ja avustuksista syntyi molemmista veronalaista etua, joista tuli toimittaa ennakonpidätys sekä suorittaa työnantajan sosiaaliturvamaksu.

Tuloverolaki 29 § 1 mom., 69 § 1 mom. 3 ja 4 kohdat
Ennakkoperintälaki 1 §, 9 § 1 mom., 13 § 1 mom. 1 kohta ja 3 mom.
Laki työnantajan sosiaaliturvamaksusta 4 § 1 mom. ja 2 mom. 1 kohta

Yksimielisen päätöksen ovat tehneet hallinto-oikeuden jäsenet Veijo Tarukannel, Pirjo Salesvuo, Jaana Malinen, Päivi Toivanen, Petri Saukko, Sirkka Ylivainio, Pekka Hallikainen, Toni Sarivirta ja Raimo Härkönen.

Lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.