Kuopion HAO 17.01.2011 11/0013/2

Anniskelulupa - Jatkoaikalupa - Luottamuksensuoja - Karaoke

Diaarinumero 01970/10/7209
Taltionumero 11/0013/2
Antopäivä 17.1.2011

Ravintolayhtiö oli hakenut pub-ravintolana toimivalle anniskelupaikalle jatkoaikaa klo 02.30 saakka. Itä-Suomen aluehallintovirasto oli hylännyt hakemuksen. Ravintolayhtiölle oli aikaisemmin myönnetty jatkoaikalupa klo 02.30 saakka vuoden määräajaksi silloin kun ravintolassa oli ohjelmatarjontana tasokasta viihdeohjelmaa, jollaiseksi oli katsottu elävä musiikki tai päätoiminen ammatti-dj. Aikaisempi jatkoaikalupa oli voimassaoloaikanaan peruutettu 30 vuorokauden määräajaksi muun ohella sillä perusteella, että luvanhaltija oli jatkanut anniskeluaikaa vastoin jatkoaikapäätöstä.

Aluehallintoviraston tehtävänä on määritellä minkälaiset ohjelmapalvelut edellyttävät jatkettua anniskeluaikaa. Aluehallintovirastolla on tässä tehtävässä harkintavaltaa. Aluehallintovirasto oli harkintavaltansa puitteissa ravintolayhtiön ohjelmatarjonnastaan esittämän selvityksen ja muun asiassa saadun selvityksen perusteella voinut arvioida, että anniskelupaikan pääasiallinen ohjelma oli karaoke ja että ravintolayhtiön ohjelmatarjonta ei ollut tasokasta viihdeohjelmaa, joka olisi edellyttänyt pidennettyä anniskeluaikaa. Aluehallintovirasto oli voinut kokonaisharkinnassaan ottaa huomioon luvanhaltijalle aikaisemmin alkoholilain nojalla määrätyn seuraamuksen ja edellyttää luvanhaltijalta yksilöidympää selvitystä kuin mitä luvanhaltija oli lupaviranomaiselle toimittanut. Ravintolayhtiö ei ollut osoittanut omasta ja kilpailijoidensa toiminta-ajatuksesta tai tosiasiallisesta toiminnasta sellaista selvitystä, joka olisi osoittanut, että lupaviranomainen olisi asettanut ravintolayhtiön harjoittaman anniskelutoiminnan eri asemaan muihin vastaavissa olosuhteissa toimiviin anniskelupaikkoihin nähden. Päätöstä ei ollut pidettävä myöskään perustuslain 18 §:n määräämän elinkeinovapauden vastaisena. Aluehallintoviranomaisen päätöstä ei näin ollen ollut syytä muuttaa tai kumota.

Alkoholilaki 1 § ja 26 §
Valtioneuvoston asetus alkoholijuomista ja väkiviinasta 23 § 1-3 mom.
Valtioneuvoston asetus alkoholijuomien anniskeluajan jatkamisesta 3 §, 4 § ja 5 § 2 mom.
Suomen perustuslaki 18 §
Hallintolaki 6 §, 31 §, 44 § ja 45 §

Päätös on lainvoimainen

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.