Kouvolan HAO 30.03.2011 11/0117/1

Ateriakorvaus - Virkaehtosopimuksen tulkinta - Ateriakorvauksen tarkoitus - Ylimääräiset kustannukset

Diaarinumero: 00411/09/1401
Taltionumero: 11/0117/1
Antopäivä: 30.3.2011

Oikeuskysymyksenä oli ratkaistava, oliko virkamiehelle maksettava virkamatkasta ateriakorvaus. Virkamiehelle ruokailusta aiheutunut meno oli 1,90 euroa. Hallinto-oikeus pyysi matkakustannusten korvaamista koskevan virkaehtosopimuksen tulkinnasta lausuntoa työtuomioistuimelta. Kyse oli ns. järjestäytymättömästä virkamiehestä. Ateriakorvauksen tarkoitus on korvata ruokailusta aiheutuneet ylimääräiset kustannukset. Ateriakorvaus ei saa muodostua virkamiehelle ylimääräiseksi tuloksi. Virkamiehelle ruokailusta aiheutunut meno ei oikeuttanut ateriakorvaukseen menon jäädessä selvästi ateriakorvauksen määrää pienemmäksi. Menoa ei ollut pidettävä ateriakorvaukseen oikeuttavana ylimääräisenä kustannuksena.

Lainkohdat:
Valtionvarainministeriön, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n, Julkisten ja hyvinvointialojen liito JHL ry:n ja Palkansaajajärjestö Pardia ry:n välillä 31.10.2007 tehty virka- ja työehtosopimus matkakustannusten korvaamisesta 2 §, 10 § 2 kohta ja 13 §.
Valtion virkamieslaki 13 § 1 mom. ja 52 §.
Valtion virkaehtosopimuslaki 2 §, 5 § ja 25 §.
Laki työtuomioistuimesta 1 § ja 13 §.
Laki hallinto-oikeudesta 3 §.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.