Helsingin HAO 14.12.2011 11/1549/3

Verotus - Yleishyödyllinen yhteisö - Säätiö - Palvelutalotoiminta - Elinkeinotoiminta

Diaarinumero: 07305/09/8103
Taltionumero: 11/1549/3
Antopäivä: 14.12.2011

Säätiö X:n sääntöjen mukaisena tarkoituksena oli tarjota ikääntyneille vähävaraisille ruotsinkielisille miehille täysihoitoa. Tarkoituksena toteuttamista varten säätiö harjoitti palvelutalotoimintaa säätiö B:ltä vuokratuissa tiloissa. Palvelutalon täysihoitopalveluun sisältyi asumisen lisäksi ruoka-, hoito-, pyykinpesu- ja siivouspalvelut sekä lääkärinpalvelut kerran viikossa. Säätiö X osti asukkailleen tarjoamansa palvelut säätiö B:ltä omakustannushintaan. Palvelutalon asukkailla oli lisäksi mahdollisuus osallistua säätiö B:n järjestämiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin.

Säätiö X:n asukkailtaan täysihoidosta perimät maksut alittivat palvelujen tarjoamisesta säätiö X:lle aiheutuneet kustannukset 33 766,20 eurolla. Alijäämä katettiin säätiön sijoituksistaan saamilla tuotoilla.

Palvelutalossa asui 10 asukasta, jotka kaikki olivat eläkkeellä olevia ruotsinkielisiä miehiä. Asukkaat oli valittu hakemusten saapumisjärjestyksessä eikä asukkaita valittaessa annettu merkitystä hakijoiden tuloille ja varallisuudelle.

Hallinto-oikeus katsoi, että säätiön sääntöjen mukaista tarkoitusta voidaan pitää yleishyödyllisenä. Kun säätiö kuitenkin jakaa palvelutalon asukaspaikat hakemusten saapumisjärjestyksessä soveltamatta sääntöjensä mukaisia sosiaalisia valintaperusteita, säätiön tosiasiallinen toiminta ei ole sen sääntöjen mukaista. Tämän vuoksi ja kun vastaavaa palvelutalotoimintaa harjoitetaan myös elinkeinotoimintaa harjoittavien yritysten toimesta, on säätiön palvelutalotoimintaa pidettävä elinkeinotoimintana. Palvelutalotoimintaa ei voida pitää yleishyödyllisenä yksinomaan sillä perusteella, että säätiö veloittaa täysihoitomaksuun sisältyvistä palveluistaan asukkailtaan vähemmän kuin mitä se itse maksaa niistä säätiö B:lle. Verovuosi 2007.

Tuloverolaki 22 §

KHO:n päätös 14.3.2013 taltionumero 945: Valituslupahakemus hylätään

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.