Helsingin HAO 28.10.2011 11/1216/1

Oleskelulupa - Opiskelija - Aikaisemman oleskelulupahakemuksen yhteydessä esitetty selvitys - Väärennetty vakuutustodistus - Maahantulosäännösten kiertäminen

Diaarinumero: 09082/10/3102
Taltionumero: 11/1216/1
Antopäivä: 28.10.2011

A oli ensimmäisen opiskelijan oleskelulupahakemuksensa yhteydessä esittänyt selvitykseksi ulkomaalaislain 46 §:ssä edellytetystä vakuutuksesta väärennetyksi osoittautuneen vakuutustodistuksen. Maahanmuuttovirasto oli hylännyt hakemuksen, koska se katsoi, että asiassa on perusteltua aihetta epäillä A:n tarkoituksena olevan maahantuloa ja maassa oleskelua koskevien säännösten kiertäminen.

Saatuaan seuraavana vuonna kaksi opiskelupaikkaa ammattikorkeakouluista A oli hakenut uudelleen opiskelijan oleskelulupaa. Maahanmuuttovirasto oli valituksenalaisella päätöksellään hylännyt hakemuksen viitaten A:n aikaisemman hakemuksensa yhteydessä esittämään väärennettyyn vakuutustodistukseen katsoen, että A:n aikaisempi menettely antaa perusteltua aihetta epäillä A:n tarkoituksena myös nyt olevan maahantuloa ja maassa oleskelua koskevien säännösten kiertäminen.

A oli uuden hakemuksensa yhteydessä esittänyt uuden eri vakuutusyhtiön antaman vakuutustodistuksen, jonka vakuutusyhtiö on lähetystölle vahvistanut oikeaksi. Hallinto-oikeus katsoi, ettei Maahanmuuttovirasto ollut voinut hylätä valittajan uutta oleskelulupahakemusta pelkästään sillä perusteella, että A on aikaisemman oleskelulupahakemuksensa yhteydessä esittänyt väärennetyn vakuutustodistuksen.

Ulkomaalaislaki 36 § 2 mom ja 46 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.