Helsingin HAO 13.05.2011 11/0482/5

Maankäyttö ja rakentaminen - Poikkeaminen - Valitusoikeus

Diaarinumero: 05104/10/4111
Taltionumero: 11/0482/5
Antopäivä: 13.5.2011

Valitusoikeus poikkeamispäätöksestä.

Hankkeessa oli kysymys 415 k-m2:n suuruisen toimitilarakennuksen (majatalo) ja 58 km2:n suuruisen saunan rakentamisesta 4 900 m2:n suuruiselle määräalalle. Hanke edellytti poikkeamista maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:n mukaisesta ranta-aluetta koskevasta rakentamisrajoituksesta sekä saman lain 43 §:n mukaisesta rakentamisrajoituksesta.

Rakennuspaikkana oleva määräala oli myyty perustettavan yhtiön lukuun. Sittemmin oli perustettu hakijana oleva Kiinteistö Oy X, jolle oli myönnetty lainhuuto määräalaan.

Valittajien A ja B kiinteistöt eivät olleet rakennuspaikkana olevan määräalan naapureita. A:lla ja B:llä ei ollut valitusoikeutta maankäyttö- ja rakennuslain 193 §:n 1 kohdan perusteella.

Rakennuspaikan ja valittajien kiinteistöjen välissä oli kantakiinteistö, josta määräala oli erotettu. Kantakiinteistö oli rakennettu. Valittajien kiinteistöjen etäisyys rakennuspaikan rajalle oli 50 metriä ja etäisyys suunniteltuihin rakennuksiin noin 90 metriä. Kulkuyhteydet rakennuspaikalle ja valittajien kiinteistöille olivat samalta kadulta. Kulkuyhteyksien etäisyys rakennuspaikan ja valittajien kiinteistöjen välillä oli noin 100 metriä. Poikkeamispäätöksen ei katsottu olennaisesti vaikuttavan valittajien kiinteistöjen rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen eikä vaikuttavan huomattavasti valittajien asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin. Päätös ei myöskään välittömästi vaikuttanut valittajien oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun. A:lla ja B:llä ei ollut myöskään valitusoikeutta maankäyttö- ja rakennuslain 193 §:n 2, 3 tai 4 kohdan perusteella.

Äänestys 2-1. Vähemmistöön jäänyt olisi tutkinut valituksen. Hän katsoi, että valittajilla olisi ollut valitusoikeus maankäyttö- ja rakennuslain 193 § 1 kohdan perusteella.

KHO:n päätös 28.6.2011 taltionumero 1818: Valituslupahakemus hylätään

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.