Helsingin HAO 25.03.2011 11/0248/5

Pysäköintivirhemaksu - Vammaisen pysäköintilupa - Yksityisalue

Diaarinumero: 05551/10/7515
Taltionumero: 11/0248/5
Antopäivä: 25.3.2011

Oikeuskysymyksenä asiassa oli se, oikeuttaako vammaisen pysäköintilupa pysäköimään ajoneuvon alueelle, jota koski pysäköinti kielletty -liikennemerkki varustettuna lisäkilvellä "Yksityisalue".

A:lle oli annettu pysäköintivirhemaksu luvattomasta ajoneuvon pysäköinnistä yksityisalueelle. A vetosi siihen, että hänen vammaisen pysäköintilupansa oli ollut näkyvillä tuulilasin takana ja että hänellä oli sen vuoksi oikeus pysäköidä alueelle pysäköinti kielletty -liikennemerkistä huolimatta.

Hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että alueelle ajettaessa rakennuksen seinässä on pysäköinti kielletty -liikennemerkki varustettuna tekstillisellä lisäkilvellä "Yksityisalue". Sanotunlainen merkkiyhdistelmä osoittaa, että alueella tapahtuva pysäköinti on sallittu vain kyseisen yksityisen kiinteistön omiin tarpeisiin ja voi muutenkin tapahtua vain kiinteistön omistajan asettamien määräysten mukaisesti. Kielto pysäköidä yksityiselle alueelle ilman omistajan lupaa seuraa suoraan tieliikennelain 28 §:n 3 momentista. A:lla on vammaisen pysäköintilupa, joka on tarkoitettu käytettäväksi tieliikennelain mukaisilla tie- ja muilla yleisillä liikennealueilla. Pysäköinti kielletty -liikennemerkin yhteydessä oleva lisäkilpi "Yksityisalue" merkitsee sellaista rajoitusta, josta poikkeamiseen vammaisen pysäköintilupa ei anna oikeutusta. Pysäköintivirhemaksua ei ollut määrätty virheellisesti. Hallinto-oikeus hylkäsi A:n perustevalituksen pysäköintivirhemaksusta.

Tieliikennelaki 1 § 1 mom
Tieliikennelaki 2 §
Tieliikennelaki 28 § 3 mom
Tieliikennelaki 28 b § 1 mom
Tieliikenneasetus 21 § kohdat lisäkilpi 871 ja 872
Tieliikenneasetus 53 § 3 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.