Helsingin HAO 11.02.2011 11/0171/1

Ulkomaalaisasia - Oleskelulupa - Työntekijän jatko-oleskelulupa - Kielteinen osaratkaisu - Työsuhteen ehdot - Työnantajan edellytykset selvitä velvoitteistaan - Toimeentuloedellytys - Työnantaja

Diaarinumero: 03463/10/3102
Taltionumero: 11/0171/1
Antopäivä: 11.2.2011

Poliisilaitos oli hylännyt ulkomaalaisen työntekijän jatko-oleskelulupahakemuksen, koska työlupayksikkö oli tehnyt kielteisen osaratkaisun työntekijän oleskeluluvan edellytyksistä. Kielteisen osaratkaisun mukaan työnantajan ja työsuhteen edellytyksistä sekä työntekijän toimeentulosta Suomessa ei voitu vakuuttua. Työntekijän työtunnit olivat kymmenen kuukauden ajanjaksolla jääneet viitenä kuukautena alle työnantajan ensimmäisen oleskeluluvan yhteydessä vakuuttaman. Syyt työtuntien jäämiseen alle vakuutetun liittyivät osin työntekijään ja osin työnantajan asiakkaisiin. Työntekijälle maksettu tuntipalkka oli kuitenkin ylittänyt työehtosopimuksen mukaisen palkan ja ollut sovitun tuntipalkan mukainen. Työntekijälle ensimmäisen oleskeluluvan myöntämisen yhteydessä vakuutetut työtunnit olivat toteutuneet noin 97 %:sesti. Työntekijän palkka oli ollut yli 1 330 euroa kuukaudessa, kun vakuutettu palkka olisi ollut noin 1 370 euroa kuukaudessa. Hallinto-oikeus katsoi, että työnantajan ja työsuhteen edellytyksistä ja työntekijän toimeentulosta voitiin vakuuttua. Hallinto-oikeus kumosi poliisilaitoksen päätöksen ja työlupayksikön osaratkaisun sekä palautti asian poliisilaitokselle uudelleen käsiteltäväksi.

Äänestys 2-1. Vähemmistö hylkäsi valituksen.

Ulkomaalaislaki 72 § 4 momentti
Ulkomaalaislaki 73 § 1 momentti
Ulkomaalaislaki 75 § 1 kohta

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.