Hämeenlinnan HAO 22.06.2011 11/0399/1

Henkilökohtaisen tulon verotus - Viikonloppumatkat - Puolisoilla eri kotikunnat

Diaarinumero: 01040/11/8101
Taltionumero: 11/0399/1
Antopäivä: 22.6.2011

KHO on muuttanut hallinto-oikeuden päätöstä. KHO:n päätöksen viitetiedot näkyvät ennakkotapauksen lopussa.

Päätöslyhennelmä

Perheen, joka aikaisemmin oli asunut yhdessä A:n kaupungissa, vanhemmat asuivat ja työskentelivät vuonna 2008 eri paikkakunnilla. Vaimon kotikunta oli A:n kaupunki, jossa hänellä oli asumisoikeusasunto ja miehen B:n kaupunki, jossa hänellä oli omistusasunto. Perheen alaikäinen, vuonna 1991 syntynyt poika oli asunut isän kanssa B:n kaupungissa.

Isä ja poika olivat viikonloppuisin matkustaneet perheen äidin luo ja isä vaati matkakuluja vähennettäviksi oman auton käyttökustannusten mukaan. Verovirasto ja verotuksen oikaisulautakunta eivät myöntäneet matkoista vähennystä lainkaan. Kun esitettiin, että tavanomaisesta poikkeava (yleensä vähennysvaatimus esitetään siten, että puoliso kulkee siihen asuntoon, jossa toinen vanhemmista ja muu perhe asuvat) matkustaminen johtui perheen äidin heikosta terveydentilasta, hallinto-oikeus vahvisti, että isällä oli oikeus vähentää viikonloppumatkoista hänelle aiheutuneita kustannuksia. Vähennyksen laskentaperusteen ja määrän vahvistamista varten asia palautettiin Verohallinnolle.

Oikeusohjeet

Tuloverolaki 93 §

Äänestystiedot

Äänestys 2-1.

Eri mieltä ollut jäsen katsoi, että koska puolisoilla on ollut eri kotikunnat ja vähennysvaatimus koski matkaa kotoa alaikäisen lapsen kanssa toisella paikkakunnalla vakituisesti asuvan puolison luokse, ei matkakulujen vähentämiseen ollut oikeutta.

KHO:n päätös 1.2.2012 taltio 12/0133. Päätöstä muutetaan.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.