Hämeenlinnan HAO 12.01.2011 11/0011/4

Kehitysvammaisten erityishuolto - Matkakustannukset - Kuntoutus - Päivähoito - Kuljetus

Diaarinumero: 01985/09/6111
Taltionumero: 11/0011/4
Antopäivä: 12.1.2011

KHO on muuttanut hallinto-oikeuden päätöstä. KO:n päätöksen viitetiedot näkyvät ennakkotapauksen lopussa.

Päätöslyhennelmä

Kunta ei ollut järjestänyt kehitysvammaisen lapsen kuljetusta kuntouttavaan päivähoitoon. Hallinto-oikeus velvoitti kunnan korvaamaan lapsen vanhemmille perheen autolla tapahtuneesta lapsen kuljettamisesta aiheutuneet välttämättömät kustannukset.

Kotona maatilallaan työskentelevät lapsen vanhemmat vaativat kustannusten korvausta neljältä matkalta päivässä verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärän mukaan laskettuna.

Hallinto-oikeus päätti, että välttämättömiä kuljetuskustannuksia syntyy silloin, kun lapsi on auton kyydissä eli vain meno ja paluu korvataan. Välttämättömien kuljetuskustannusten määrää arvioitaessa voitiin muun selvityksen puuttuessa käyttää perusteena verohallinnon laatimaa yhtenäistämisohjetta omalla autolla tehdyn tilapäisen työmatkan matkakulujen hyväksyttävästä määrästä.

Oikeusohjeet
Laki kehitysvammaisten erityishuollosta 2 §, 14 §, ja 39 §
Asetus kehitysvammaisten erityishuollosta 3 §

KHO:n päätös 21.05.2013 taltio 13/1751. Päätöstä muutetaan.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.