Turun HAO 16.09.2010 10/0606/3

Perintöverotus - Kolmen vuoden sisällä saatu lahja - lapsenlapsi

Diaarinumero: 01375/09/8501
Taltionumero: 10/0606/3
Antopäivä: 16.9.2010

Oikeuskysymyksenä oli, miten lapsenlasten perinnönjättäjältä kolmen vuoden sisällä ennen tämän kuolemaa saadut rahalahjat on perintöverotuksessa otettava huomioon.

A oli antanut kolmelle lapsenlapselleen, jotka myös perivät testamentin perusteella isovanhempiensa omaisuuden lukuun ottamatta autoa ja asuntoirtaimistoa, yhteensä 10 170 euron suuruiset rahalahjat. Perinnönjaossa rahalahjat oli otettu huomioon pesän säästön laskennallisena lisäyksenä.

Hallinto-oikeus katsoi, että rahalahjat oli perintö- ja lahjaverolain 16 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaisesti lisättävä pesän säästöön ennen perintöosuuksien määrittämistä, ja hylkäsi valituksen.

Perintö- ja lahjaverolaki 16 §

Äänestys 2 - 1

Eri mieltä olleen jäsenen mielipide

Eri mieltä ollut jäsen olisi hyväksynyt valituksen ja todennut, että rahalahjat olivat niiden antoajankohtana olleet saajilleen verosta vapaita. Muutoinkaan ei ollut oletettavissa, että A olisi lahjoittanut varat, jotka olivat niiden määrä huomioon ottaen tavanomaisiin lapsenlapsille annettaviin lahjoihin rinnastettavissa, ennakkoperinnön antamistarkoituksessa. Koska muilla lahjoilla on pesän säästöön lisättäessä myös muiden kuin lahjan saaneiden perillisten laskennallista perintöosuutta ja perintöveroa korottava vaikutus, kyseisiä muita lahjoja ei ollut lisättävä pesän varoihin ennen perintöosuuksien määrittämistä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.