Turun HAO 20.04.2010 10/0280/3

Tuloverotus - Merityötulo - Työskentely ruoppausaluksella

Diaarinumero: 01311/09/8101
Taltionumero: 10/0280/3
Antopäivä: 20.4.2010

Asiassa oli oikeuskysymyksenä ratkaistavana, voitiinko A:n ruoppausalukselta saamaan tuloon soveltaa merityötuloa koskevia säännöksiä.

A oli vuosina 2003-2006 työskennellyt ruoppausaluksen päällikkönä Ruotsissa, Venäjällä, Virossa ja Kamerunissa. Saadun selvityksen mukaan alus työskenteli vuorokauden ympäri kahdessa 12 tunnin vuorossa ja oli merellä kerrallaan jopa viikkoja. Aluksella oli majoitus- ja peseytymistilat sekä mahdollisuus ruuan valmistukseen. Alus palasi harvoin kotisatamaansa, minkä vuoksi aluksen henkilökunta ei voinut yöpyä kotonaan kuin siinä tapauksessa, että työtä tehtiin työntekijän kodin lähellä olevassa satamassa. Henkilökunta joutui työjaksonsa päätteeksi aina erikseen matkustamaan kotiinsa ja palaamaan alukselle työjakson alkaessa.

Hallinto-oikeus katsoi, että ruoppausaluksen työskentelyolosuhteista saadun selvityksen mukaan olosuhteet aluksella olivat kuten muussakin merityössä, ja muiden tuloverolain 74 §:n merityötuloa koskevien edellytysten täyttyessä A:n kyseessä olevalta ruoppausalukselta saamat tulot tuli verottaa merityötulona.

Tuloverolaki 74 § 1 mom (1535/1992) sekä 2 ja 3 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.