Hämeenlinnan HAO 08.02.2010 10/0056/4

Asiakasmaksu - Lääkärintodistus

Diaarinumero: 01577/08/6209
Taltionumero: 10/0056/4
Antopäivä: 8.2.2010
Asialuokitus: 1.07.05.02

PÄÄTÖSLYHENNELMÄ

Kysymyksenä oli, voitiinko terveyskeskuslääkärin antamasta erityiskorvattavien lääkkeiden lääkärintodistuksesta SV B, jota asiakas tarvitsi KELA:lle tehtävää hakemusta varten, periä maksu.

Kuntayhtymän yhtymähallitus hylkäsi asiakkaan oikaisuvaatimuksen, koska asiakas tarvitsi todistusta henkilökohtaisen etuuden hakemisessa. Todistus ei liittynyt sairauden hoitoon.

Hallinto-oikeus katsoi, että todistus oli haettu ja saatu sairauden hoitoon määrättyjen lääkkeiden korvattavuuden selvittämiseksi. Maksu liittyi asiakasmaksulaissa ja -asetuksessa tarkoitetulla tavalla sairauden hoitoon. Maksu poistettiin.

OIKEUSOHJEET

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 1 §
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 5 §
Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 23 §

ÄÄNESTYSTIEDOT

Äänestys 2-1. Äänestyslausunto: Koska lääkärintodistus oli tarpeen vain vakuutuskorvauksen hakemista varten, se ei liittynyt asiakasmaksulaissa ja -asetuksessa tarkoitetulla tavalla hoitoon.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.