Vaasan HAO 12.11.2008 08/0705/3

Maatalouden tulo - Maan hankintameno - Pellonraivaus - Tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtunut meno

Maanviljelijä A oli ostanut vuonna 2004 noin 59,3 hehtaarin suuruisen määräalan, joka oli ollut joutomaata ja osittain aavaa nevaa. Alue oli ollut ostettaessa ojitettu. Ostetulle määräalalle oli raivattu peltoa 58,5 hehtaaria. Pellon raivauksesta vuonna 2004 aiheutuneet menot 61.818,70 euroa oli maanviljelijä A:n maatalouden kirjanpidossa kirjattu maan hankintamenoksi. Määräalaan vuonna 2005 kohdistuneet menot 50.860,72 euroa oli vaadittu vähennettäväksi vuosimenoina. Menot sisälsivät muun muassa sarka-ojien kaivua, rumpujen laittoa, ojamaiden levitystä traktorilla sekä päisteputkitusta. Vuonna 2005 suoritetut kaivinkone- ja traktorityöt oli maanviljelijä A:n antaman selvityksen mukaan tehty sen jälkeen kun varsinaiset pellonraivaustyöt oli tehty. Maaseutuasiamies oli suorittanut vuoden 2004 lopulla loppukatselmuksen, jossa oli todettu pellon olevan valmiina.

Hallinto-oikeus katsoi, että vuonna 2005 suoritetut työt olivat tähdänneet pellon raivaukseen. Peltoa ei oltu viljelty kertaakaan ennen näiden töiden suorittamista. Koska suoritetut työt liittyivät perusraivaukseen, niistä aiheutuneita menoja ei voitu pitää maatalouden tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneina vähennyskelpoisina menoina, vaan ne olivat maatalouden tuloverotuksessa vähennyskelvottomia maan hankintamenoon rinnastuvia pellonraivausmenoja.

Verovuosi 2005

Maatilatalouden tuloverolaki 6 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.