Helsingin HAO 29.12.2008 08/1885/3

Alkolukko - Valvottu ajo-oikeus - Ajokielto - Ehdollinen ajokielto - Törkeä rattijuopumus - Liikenneturvallisuuden vaarantaminen

Diaarinumero: 04540/08/7501
Taltionumero: 08/1885/3
Antopäivä: 29.12.2008

A oli syyllistynyt liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja törkeään rattijuopumukseen. Hän oli menettänyt ajoneuvonsa hallinnan seurauksin, että auto oli ajautunut tien ulkopuoliselle alueelle ja kulkenut peltoalueella noin 75 metrin matkan. Ajoneuvossa oli tapahtumahetkellä ollut valittajan lisäksi kaksi matkustajaa. Poliisilaitos oli hylännyt A:n alkolukolla valvottua ajo- oikeutta koskeneen hakemuksen, koska edellytyksiä ehdollisen ajokiellon määräämiselle eikä siten myöskään valvotulle ajo-oikeudelle ollut.

Hallinto-oikeus katsoi, että poliisilaitos oli voinut hylätä A:n pyynnön valvotusta ajo-oikeudesta. Koska A:n törkeän rattijuopumuksen lisäksi oli epäilty aiheuttaneen vaaraa toisen turvallisuudelle, minkä johdosta hänet myös olisi voitu määrätä ajokieltoon, ehdollisen ajokiellon määräämistä ei voitu pitää esitutkinnan perusteella tieliikennelain 77 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla ilmeisenä. Äänestys 8-1.

Tieliikennelaki 75 §, 76 §, 77 §, 79 § ja 79 a §
Rikoslaki 23 luku 1 § ja 4 §
Laki alkolukolla valvotusta ajo-oikeudesta 2 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.