Turun HAO 20.2.2007 07/0123/2

Valtion saama perintö - Omaisuuden luovuttaminen - Perinnönjättäjän eläessään esittämä myyntitarjous

Serkulla ei ollut oikeutta saada vuonna 2004 perillisittä kuolleen henkilön kuolinpesään kuulunutta omaisuutta sillä perusteella, että perittävä oli vuonna 2001 esittänyt serkulleen myyntitarjouksen tilansa ostamisesta sen pysymiseksi suvulla.

Valtion perintönä saamaa omaisuutta, jonka pysyttämiseen valtion omistuksessa on erityinen syy, ei voida luovuttaa muutoin kuin perittävän läheiselle ja tällöin edellytetään, että perustellusti voidaan otaksua luovutuksen vastaavan perittävän viimeistä tahtoa.

Omaisuuden pysyttämiseen valtion omistuksessa oli erityinen syy. Hallinto-oikeus katsoi, että runsaat kaksi vuotta ennen kuolemaa taloudellisten vaikeuksien vuoksi tehtyä myyntitarjousta ei voitu perustellusti pitää sen osoituksena, että kyseisen omaisuuden luovutus serkulle vastaisi perittävän viimeistä tahtoa.

Perintökaari 5 luku 1 §
Perintökaari 5 luku 2 § 1 mom
Perintökaari 5 luku 2 § 2 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.