Helsingin HAO 31.10.2007 07/1629/5

Toimeentulotuki, Hedelmöityshoito, Hedelmättömyyshoito, Lapsettomuushoito, Yksityinen terveydenhuolto, Julkinen terveydenhuolto, Yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet, Hakijan ikä

Asiassa oli kyse toimeentulotuen myöntämisestä yksityisessä terveydenhuollossa annetun hedelmöityshoidon kustannuksiin tilanteessa, jossa puolisoiden tarvitsemaa hoitoa ei annettu heille julkisessa terveydenhuollossa pääasiassa heidän ikänsä vuoksi. Nainen oli tutkimusten alkaessa 39-vuotias ja mies 43-vuotias. Julkisessa terveydenhuollossa lapsettomuushoitoja annetaan sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamien yhtenäisen kiireettömän hoidon perusteiden mukaisesti. Lapsettomuushoitojen antamisen edellytyksenä on muun muassa, että hoitotuloksen todennäköisyys on vähintään 10 prosenttia. Hoitotulosta huonontaa naisen yli 39 vuoden ikä.

Hallinto-oikeus katsoi, että tilanteessa, jossa hoitoa ei sen onnistumismahdollisuuksiin perustuvien linjausten perusteella anneta julkisessa terveydenhuollossa, ei myöskään ole perusteita korvata sitä toimeentulotuella, kun kyse ei ole siitä, etteikö kyseistä hoitoa olisi lainkaan tarjolla julkisessa terveydenhuollossa. Toimeentulotuen luonne viimesijaisena, välttämättömän toimeentulon turvaavana etuutena huomioon ottaen ei hedelmöityshoidon kustannuksia voitu pitää myöskään valittajien toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi tarpeellisina, täydentävään toimeentulotukeen oikeuttavina menoina. Äänestys 2-1.

Laki toimeentulotuesta 1 §, 7 b § 4 kohta, 7 c § 1 mom 3 kohta ja 2 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.