Helsingin HAO 22.10.2007 07/1319/1

Autoverotus, Verovelvollisuus, Ajoneuvon käyttöönottaja, Maahantuoja, Verovelvollisuuden siirtäminen, Tullipiirin selvittämisvelvollisuus

A oli liikennetarkkailun yhteydessä tavattu kuljettamassa Suomessa yleisessä liikenteessä ajoneuvoa, jota ei ollut Suomessa rekisteröity ja josta ei ollut suoritettu autoveroa. A:lla on ollut osoite Suomessa. A:ta on ollut pidettävä vakituisesti Suomessa asuvana, eikä hänellä ole oikeutta ajaa ulkomaan rekisterissä olevalla ajoneuvolla Suomessa. Tullipiiri on katsonut A:n ajoneuvon käyttöönottajana verovelvolliseksi, koska maahantuojaa ei ollut voitu selvittää.

Hallinto-oikeus katsoi, että ajoneuvon käyttöönottaja on autoverolain 4 §:n 3 momentin nojalla verovelvollinen vasta, jos säännöksen 1 momentissa tarkoitettua verovelvollista ei voida osoittaa, eikä asiakirjoista ilmennyt, että tulli olisi pyrkinyt osoittamaan ajoneuvon maahantuojan. Asiassa ei myöskään ilmennyt, että verovelvollisuus olisi siirretty A:lle. Hallinto-oikeus katsoi, että tullipiirin olisi tullut ennen autoveron määräämistä A:n suoritettavaksi mahdollisuuksien mukaan selvittää ajoneuvon maahantuoja. Hallinto-oikeus kumosi autoveropäätöksen ja palautti asian tullipiirille uudelleen käsiteltäväksi.

Autoverolaki 4 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.