Helsingin HAO 5.3.2007 07/0257/2

Autovero, Ennakkoratkaisu,Veronalennus, Luovutusrajoitusaika, Merikapteeni, Maailmanlaajuisessa meriliikenteessä oleva alus, Oleskelu aluksella, Siteet Suomeen

A on asunut Ruotsissa vuodesta 2002 ja muuttanut Suomeen vuonna 2004. Tällöin hän on tuonut mukanaan kesäkuusta 2003 lähtien omistuksessaan ja käytössään olleen ajoneuvon, jolle oli myönnetty muuttoajoneuvon veronalennus. Veronalennuksen ehdoksi on asetettu autoverolain 27 §:n mukainen luovutusrajoitus. A on ammatiltaan merikapteeni ja työskentelee tukholmalaisen varustamon palveluksessa aluksilla, jotka ovat maailmanlaajuisessa liikenteessä. Tavallisimmin A joutuu ammattinsa vuoksi poistumaan Suomesta 10 viikon työjaksoiksi, joita seuraa samanpituinen vapaajakso Suomessa. Vakinaisen asuinpaikkansa A katsoo olevan Suomessa. A:n ollessa työnsä johdosta ulkomailla ajoneuvo on ollut Suomessa hänen puolisonsa käytössä. A pyysi ennakkoratkaisua siitä, onko autoverolain 27 §:n mukainen luovutusrajoitusaika kulunut hänen ollessaan työnsä johdosta maailmanlaajuisessa meriliikenteessä olevalla aluksella.

Tullihallituksen tähän pyyntöön antaman päätöksen mukaan autoverolain 27 §:n mukainen luovutusrajoitusaika on kulunut A:n ollessa työnsä johdosta maailmanlaajuisessa meriliikenteessä olevalla aluksella. Perusteluina on mainittu muun ohella A:n siteet Suomeen ja hänen olosuhteensa muutoin.

Tullihallituksen tulliasiamiehen varamies haki muutosta ennakkoratkaisupäätökseen ja vaati, että ennakkoratkaisupäätös kumotaan ja uutena ennakkoratkaisuna selitetään, että ennakkoratkaisuhakemuksessa kuvatuissa olosuhteissa autoverolain 27 §:n mukainen luovutusrajoitusaika ei kulu A:n ollessa työnsä johdosta maailmanlaajuisessa meriliikenteessä olevalla aluksella.

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen. Perusteluissaan hallinto-oikeus totesi muun ohella seuraavaa:

A:n työskentelyyn liittyvissä olosuhteissa hänen siteensä Suomeen niiltä ajoilta, jolloin hän on työnsä johdosta maailmanlaajuisessa meriliikenteessä olevalla aluksella, ovat sellaiset, että on katsottava autoverolain 27 §:ssä tarkoitetun luovutusrajoitusajan kuluvan hänen ollessaan sanotuin tavoin aluksella. Tätä arvioitaessa hallinto-oikeus on ottanut huomioon myös sen tarkoituksen, jota varten sanotussa lainkohdassa mainitut luovutusrajoitukset on asetettu.

Autoverolaki 27 §
Hallintolaki 6 §

KHO:n päätös 10.8.2007 taltionumero 1963: Valituslupahakemus hylätään

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.