Helsingin HAO 16.12.2005 05/1994/1

Ulkomaalainen, Oleskelulupa, Perheenjäsen

Ulkomaalaisvirasto oli hylännyt naimattoman alaikäisen hakemushetkellä 17-vuotiaan ulkomaalaisen hakemuksen saada oleskelulupa perhesiteen perusteella Suomessa asuvaan isäänsä, joka oli Suomen kansalainen. Ulkomaalaisvirasto oli katsonut muun muassa, että selvitetyistä tapaamisista ja muusta yhteydenpidosta huolimatta hakija ja hänen isänsä eivät ole koskaan viettäneet yhdessä sellaista perhe-elämää, jota ulkomaalaislaki ja Suomea velvoittavat kansainväliset sopimukset suojaavat.

Hakijan isä oli tullut Suomeen vuonna 1976 ja saanut Suomen kansalaisuuden 26.10.1990. Hakija oli hakemuksen johdosta suoritetussa haastattelussa ilmoittanut haluavansa muuttaa Suomeen isänsä ja tämän vaimon luokse. Hakemusasiakirjojen mukaan hakijan äiti oli 1.6.2005 siirtänyt hakijan huollon tämän isälle. Hakija oli siten isänsä ulkomaalaislain 37 §:ssä tarkoitettu perheenjäsen, jolla oli lain 50 §:n perusteella oikeus saada oleskelulupa perhesiteen perusteella, mikäli ulkomaalaislain 36 §:ssä tarkoitetut yleiset edellytykset olivat olemassa. Hallinto-oikeus katsoi, ettei Ulkomaalaisvirasto ollut esittämillään perusteilla voinut hylätä hakijan oleskelulupahakemusta. Hallinto-oikeus kumosi Ulkomaalaisviraston päätöksen ja palautti asian virastolle uudelleen käsiteltäväksi.

Ulkomaalaislaki 37 §
Ulkomaalaislaki 50 §

KHO:n päätös 27.9.2006 taltionumero 2491 : Valituslupahakemus hylätään

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.