Helsingin HAO 16.12.2005 05/1992/1

Perheside Perheenjäsenen asuinpaikka, Turvapaikka, Muutoksenhaku, Toimivaltainen hallinto-oikeus, Forum

Ulkomaalainen A oli hakenut Suomesta turvapaikkaa ja erikseen vireille saattamallaan hakemuksella oleskelulupaa avioliiton perusteella. A kertoi asuvansa aviopuolisonsa luona Jyväskylässä. Ulkomaalaisvirasto hylkäsi samalla päätöksellä kummatkin hakemukset ja päätti käännyttää A:n kotimaahansa. A valitti Ulkomaalaisviraston päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Kun molemmat hakemukset oli hylätty samalla päätöksellä ja samalla päätetty käännyttää valittaja kotimaahansa, Helsingin hallinto-oikeus katsoi, että myös A:n oleskelulupahakemusta koskeva asia oli, ulkomaalaislain 40 §:n 3 momentti huomioon otettuna, tutkittava Helsingin hallinto-oikeudessa, joka on yksin toimivaltainen käsittelemään turvapaikkahakemusta ja siihen liittyvää käännytystä koskevan asian. Äänestys 2-1.

Eri mieltä ollut hallinto-oikeuden jäsen katsoi, että valitus olisi perhesiteen perusteella haettua oleskelulupaa koskevalta osalta tullut siirtää ulkomaalaislain 192 §:n 2 momentin mukaisesti käsiteltäväksi Hämeenlinnan hallinto- oikeuteen, koska A:n aviopuoliso asui Jyväskylässä.

Ulkomaalaislaki 40 § 3 mom
Ulkomaalaislaki 192 § 2 mom
Ulkomaalaislaki 193 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.