Turun HAO 20.8.2004 04/0558/3

Kotitalousvähennys - Kodin kone ja laite - Ilmalämpöpumppu

Oikeuskysymyksenä asiassa oli, oikeuttaako omakotitalon ilmalämpöpumpun asennustyö kotitalousvähennykseen.

Tuloverolain mukaan kotitalousvähennykseen oikeuttaa asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Asunnon kunnossapitotyönä ei pidetä kodin koneiden ja laitteiden korjaus- tai asennustyötä.

Oikaisulautakunta oli hylännyt X:n vaatimuksen kotitalousvähennyksen myöntämisestä ilmalämpöpumpun asennustyön osalta.

Hallinto-oikeus kumosi oikaisulautakunnan päätöksen ja katsoi ilmalämpöpumpun asennustyön oikeuttavan kotitalousvähennykseen. Perustelujen mukaan vakiintuneen kielenkäytön mukaiset kodin koneet ja laitteet eivät vastoin kotitalousvähennyksen tarkoitusta edistä asuntojen ylläpitotoimintaa, eivätkä ne myöskään paranna kiinteistön laatua. Sen sijaan lämmitysjärjestelmään liittyvä kiinteistöön asennettu ilmalämpöpumppu parantaa kiinteistön laatua. Se poikkeaa luonteeltaan ja käyttötarkoitukseltaan vakiintuneen kielenkäytön mukaisista kodin koneista ja laitteista.

Tuloverolaki 127 a §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.