Turun HAO 2.6.2004 04/0405/3

Ajokielto - toistuvat liikennerikkomukset - lyhytaikainen ajo-oikeus

Oikeuskysymyksenä asiassa oli, oliko auton lyhytaikaisen ajo-oikeuden haltija A syyllistynyt tuon ajo-oikeuden voimassaolon aikana kahteen liikennerikkomukseen siten, että hänet voitiin määrätä ajokieltoon.

A:lla oli ollut A1-luokan ajokortti, joka oikeuttaa kuljettamaan kevytmoottoripyörää. A oli tuon ajo-oikeuden haltijana syyllistynyt liikennerikkomukseen, minkä johdosta hänelle oli rangaistusmääräysmenettelyssä määrätty seitsemän päiväsakkoa.

Saatuaan auton kuljettamiseen oikeuttavan kaksi vuotta voimassa olevan AB-luokan ajo-oikeuden A oli vuoden kuluessa edellisestä rikkomuksesta syyllistynyt auton kuljettajana ylinopeusrikkomukseen, minkä johdosta hänelle oli rangaistusmääräysmenettelyssä määrätty 16 päiväsakkoa. Poliisi oli määrännyt A:n ajokieltoon määräajaksi, koska hän oli syyllistynyt kahteen liikennerikkomukseen yhdessä vuodessa.

Harkittaessa auton lyhytaikaisen ajo-oikeuden omaavan henkilön määräämistä ajokieltoon toistuvien liikennerikkomusten vuoksi huomioon on otettava vain ne rikkomukset, jotka on tehty auton ajo-oikeuden saamisen jälkeen. A:n oli auton lyhytaikaisen ajo-oikeuden voimassaoloaikana poliisin ajokieltopäätökseen mennessä todettu syyllistyneen ainoastaan yhteen liikennerikkomukseen. Poliisilla ei näin ollen ole ollut syytä määrätä A:ta ajokieltoon toistuvien liikennerikkomusten johdosta. Hallinto-oikeus kumosi poliisin ajokieltoa koskevan päätöksen.

Tieliikennelaki 75 § 2 mom 5 kohta
Tieliikennelaki 75 § 3 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.