Vaasan HAO 27.2.2003 03/0093/1

Lastensuojelu - Yhteydenpidon rajoitus - Muu yhteydenpitoa koskeva asia - Tapaamisjärjestelyt - Valituskelpoisuus

Huostaanotetun lapsen vanhemmat olivat sosiaalilautakunnalle osoitetussa hakemuksessa vaatineet, että he saisivat tavata lastaan ja pitää tätä luonaan tiettyinä hakemuksessa mainittuina aikoina, muun muassa lapsen lomien aikana. Lautakunta pysytti lapsen etuun viitaten viranhaltijan päätöksen, jolla viranhaltija oli päätynyt vanhempien kannasta poikkeavaan tapaamisjärjestelyyn siten että tapaamisiin on mahdollisuus erikseen sovittuina aikoina ja paikoissa.

Valituksessaan valittajat vaativat lautakunnan päätöksen kumoamista ja lisäksi, että hallinto-oikeus vahvistaisi hakemuksessa mainitut ajat tapaamisille. Valittajat katsoivat, että heidän oikeuttaan pitää yhteyttä lapseen oli rajoitettu lainvastaisesti.

Hallinto-oikeus jätti tutkimatta vaatimukset käytännön tapaamisjärjestelyjen vahvistamisesta. Hallinto-oikeus katsoi, että asiassa ei ollut kysymys lastensuojelulain 25 §:n tarkoittamasta yhteydenpidon rajoittamisesta, mutta tutki valituksen siltä osin, kuin kysymys oli siitä, olivatko vanhemmat lastensuojelulain edellyttämällä tavalla saaneet pitää säännöllisesti yhteyttä huostaanotettuun lapseensa.

Asia ratkaistiin lakimieskokoonpanossa ilman asiantuntijajäsentä.

Lastensuojelulaki 19 §, 24 § ja 25 §.

Vrt. EOA:n kertomus 1998 s. 179-181.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.